KAKŠNO FASADO IZBRATI?

Ko se vozimo skozi slovenska naselja, lahko opazimo celo paleto najrazličnejših barvnih odtenkov fasad. Čemu je temu tako? Seveda se lahko vsak zase do neke mere odloča o tem, kako si bo oblikoval svoje domovanje, vendar se moramo zavedati, da smo mi vsi del širše družbe oziroma skupnosti in s svojimi odločitvami pomembno vplivamo na širši prostor.

Obstajajo fasadne barve z organskimi in anorganskimi pigmenti. Te imajo vsaka svoje omejitve pri uporabi. Ko menjamo fasado je zato zelo pomembno, da se barve združijo z obstoječimi. Predvsem rdečih organskih pigmentov ni mogoče uporabljati v vseh proizvodih.

Velikokrat se zgodi, da fasada začne bledeti. Pomembno je, da ločimo, kdaj gre za bledenje zaradi izpiranja barve in kdaj gre za bledenje zaradi spremembe same barve pigmenta, do katere pride zaradi slabe obstojnosti pigmentov na UV – svetlobo. Pri bledenju zaradi izpiranja same barve pa je zelo pomembno tudi to, v kakšnih razmerah oziroma kako kvalitetno je bilo samo delo opravljeno.

Cena barve temelji na kakovosti in količini veziva ter na vrsti in količini pigmenta. Močnejši odtenki so dražji zaradi večje količine uporabljenega pigmenta, višjo vrednost pa dosegajo tudi zato, ker se jih načeloma pripravlja v posebnih proizvodih.

Vse slovenske občine se med seboj razlikujejo, vendar ima vsaka narejeno svojo prostorsko dokumentacijo, v kateri so opredeljene tudi fasade odtenkov in z njimi dovoljeni materiali ter odtenki. Slovenci smo narod, kateremu izgled bivalnega prostora veliko pomeni. Izhajajmo iz lokalnih materialov in barv, držimo se naravnih, nevpadljivih tonov, nasičene in intenzivne barve namreč negativno vplivajo na okolico.