Nepredvideni stroški prenove: Ne, hvala!

Ste se odločili, da boste prenovili svoj dom? Čestitamo! To je velika odločitev, ki jo je potrebno dodobra premisliti in se nanjo ustrezno pripraviti, predvsem finančno. Tudi če ste pripravili natančen finančni načrt, pa to ne pomeni, da ne bo prišlo do nepredvidenih stroškov.

Prenova stanovanjskega objekta

Izvedba in s tem finančni okvir prenove določenega stanovanjskega objekta sta zelo odvisna od velikosti same prenove. Preden se začne izvajati prenovo, je zelo težko oceniti dejansko stanje in s tem potreben finančni vložek, saj se velikokrat zgodi, da se med samim izvajanjem pojavijo skrite težave in dodatni stroški. O tem se lahko že pred pričetkom del pogovorite z izbranim izvajalcem in se tako izognete neprijetnim presenečenjem.

Svetujemo vam, da si priskrbite ponudbe različnih izvajalcev, saj so si le ti med seboj cenovno zelo različni. Večjim nepričakovanim stroškom se lahko izognete s tem, da zahtevate predračun. Še zmeraj pa je priporočljivo, da imate na strani zlato rezervo, ki bo pokrila kakšno nepredvideno sanacijo. 

Zbiranje informacij

Sprašujte, sprašujte, sprašujte. To je prvo pravilo pri adaptacijskih delih. Pogovorite se z znanci, ki so že prenavljali svoje stanovanjske objekte, z arhitektom, projektantom. Če imate izvajalca že izbranega, se pogovorite s kakšno nekdanjo stranko. Tako boste izvedeli, kako vestno se podjetje drži svojih rokov, predstavljenih v ponudbi, kako hitro so bila izvedena predvidena dela, kakšne težave so se pojavile med samim izvajanjem prenove. Vsi našteti zelo dobro poznajo vse zanke prenavljanja stanovanjskega objekta.

Kot naročnik morate imeti jasno idejo o tem, kaj si želite in imeti urejeno dokumentacijo. Pri večji prenovi lahko računate, da boste del finančnih sredstev namenili raznim dovoljenjem, načrtom in zavarovanju. Le tako se lahko izognete zamudam pri izvajanju del. Če boste med prenovo večkrat spreminjali svoje mnenje in o raznih detajlih razmišljali sproti, bo izvajalec primoran počakati na vašo dokončno odločitev, preden s svojim delom nadaljuje. To zna biti nezaželeno še predvsem, ko vi v času prenavljanja objekta bivate v najemniškem stanovanju za katerega plačujete tako najemnino in še stroške. To morate tudi všteti v ceno prenove.

Predvsem pa ne glede na morebitne prepreke, na katere boste naleteli pri prenovi objekta, vedite, da slej ko prej se boste vselili v nov, prijeten in prenovljen dom.