Primerna fasada lahko postane vaše dolgoročno varčevanje

Fasada predstavlja pomemben sklop pri izdelavi ali obnovi vsake hiše in prav je, da ji namenimo posebno pozornost. Večina ljudi gleda na izdelavo fasade kot na velik izdatek, a je veliko več kot to. Premišljeno in kvalitetno izdelana fasada je investicija, s katero dolgoročno prihranimo več denarja, kot smo ga vložili.

Plusi kvalitetno izdelane fasade

Prav izolacija fasade je ta, ki poveča kvaliteto bivanja v sami stavbi. Z njo zmanjšamo možnost nastanka plesni, ki je močno škodljiva našemu zdravju, hkrati pa zmanjšamo stroške ogrevanja. Ti znajo iti v nebo v neizolirani stavbi. Zanesljivost, trajnost in optimalno učinkovitost zagotavljata preudarno izbrana debelina zunanjega plašča in pravilna vgradnja sistema.

Izbira izolacije

Splošno pravilo je, da dražje kot se ogrevamo, bolj se nam splača izbrati večje debeline izolacije. Izbira debeline izolacije je odvisna od energenta, s katerim ogrevamo stavbo.

Razlika v ceni fasade s pet-, deset-, petnajst-, petindvajset centimetrsko toplotno izolacije je samo v ceni same toplotne izolacije. Cene vseh ostalih sklopov fasade (delo, postavitev delovnega odra, zaključni sloji) so ne glede na izbrano debelino enake. Že enkrat večja debelina izolacije bo močno povečala vaše prihranke, hkrati pa podražila vašo investicijo zgolj za dobro desetino.

Dolgoročni prihranki

Predpostavljamo, da hišo s 160 kvadratnimi metri ogrevamo s kurilnim oljem. Pri izbiri deset centimetrske izolacije je prihranek v primerjavi s pol tanjšim slojem dobrih 1,8 eura na kvadratni meter, kar je skupno 288 eur. Pri debelini petindvajsetih centimetrov pa je ta prihranek kar 3,3 eura na kadratni meter, skupaj kar 528 eurov.

Kot lahko vidimo, je izbira večje debeline izolacije res dobra naložba. Če pa vračunamo še vedno višje cene energentov, pa je ta prihranek še večji.

Svetujemo vam tudi, da ste pozorni tudi na standarde, ki jih proizvajalci fasad ponujajo na evropskem trgu. Če želite pridobiti subvencije, ki jih predpisuje EKO sklad, mora imeti toplotnoizolacijski sistem evropsko tehnično oceno (ETA).